Mistä apua peliongelmaan?

Peliongelmaan on tarjolla monenlaista apua sekä pelaajalle itselleen, että tämän läheisille. Yleisimpiä palveluja ovat erilaiset puhelin- ja chat-palvelut. Kynnystä saattaa madaltaa se, että näihin paleluihin voi olla yhteydessä nimettömästi. Erilaisista terapiaa on tarjolla yksilö- ja ryhmämuotoisena. Yleisimpiä hoitomuotoja ovat erilaiset lyhyt-, ja kognitiiviset terapiat. Joskus terapian rinnalla käytetään myös lääkitystä. Peliongelman vuoksi on myös mahdollista päästä kuntoutusyksikköön. Tällöin kyseessä on yleensä jo hyvin vakavasta, elämää monella tavalla hankaloittavasta riippuvuudesta. Tässä esitellään joitain tahoja, joihin voi ottaa yhteyttä, jos tarvitset apua joko omaan tai läheisesi peliongelmaan.

Suomalaiset palvelut

Peluuri – valtakunnallisesti toimiva Peluuri.fi tarjoaa auttavan puhelimen (p. 0800 100 101, ark. 12-18) ja chat-tuen (ma. ke, pe 12-15), erilaisia keskustelufoorumeita verkossa sekä Peli poikki -oma-apuohjelman.

Pelirajaton – Sosped-säätiön vertaistukea pelaajille ja heidän läheisilleen. Vertaisryhmissä on mahdollisuus jakaa kokemuksiaan ja saada tukea. Ryhmiä pidetään usealla eri paikkakunnalla. Chat-tuki on avoinna ma-to ja su iltaisin.

A-klinikoiden avohoitoyksiköt – eri puolilla Suomea, auttavat myös peliongelmissa.

Tiltti – Tietoa ja tukea pelaamisen hallintaan. Sininauhaliiton järjestämää tukea Helsingissä. Tarjolla myös avoimien ovien päivitä, jolloin kuka vain käydä tutustumassa toimintaan matalla kynnyksellä.

Pelitaito – Ehkäisevä päihdetyö Ehyt Ry:n ylläpitämä Pelitaito-sivusto tarjoaa tietoa ja tukea raha- ja digipelaamisen ongelmiin. Ei tukipäivystystä, vaan tietoa jakava sivusto.

Valtti – Päihdelinkin tarjoama vertaistuellinen keskustelufoorumi.

Nimettömät pelurit – Gamers Anonymous– Vapaaehtoisten vertaistukiverkosto, joka järjestää ryhmätapaamisia peliongelmista kärsiville eri puolilla Suomea. Auttava puhelin on avoinna joka päivä klo 16-19, puh. 040-810 9161.

Ulkomaalaiset palvelut

Nimettömät pelurit pohjautuu yhdysvaltalaiseen kahdentoista askeleen ohjelmaan, jonka tarkoitus on auttaa pääsemään irti peliongelmasta vertaistuen avulla (Gamblers Anonymous). Muita ulkomaisia isoja organisaatioita on esimerkiksi Britanniassa toimivat GamCare ja Rehab Recovery. Molemmilla organisaatioilla on erikoisosaamista peliongelmien hoitamisessa ja monenlaisia palveluja sekä pelaajille että läheisille.  Australialainen Gambling Help Online on valtion rahoittama palvelu, joka toimii 24/7-periaatteella. Isommat ulkomaiset palveluntarjoajat eroavat suomalaisista ainakin siinä, että heillä on apua tarjolla vuorokauden ympäri.