”Kolikkopelien määrä tulisi puolittaa”, Mikko Kiesiläinen 21.11

Suomalaiseen rahapelijärjestelmään on suuntautunut viime päivinä runsaasti kritiikkiä. Erityisen tulituksen kohteena on ollut se tapa, miten Veikkauksen kolikkopelit on sijoiteltu ympäri maita ja mantuja niin, ettei suomalainen peliriippuvainen voi käydä edes maitokaupassa törmäämättä rahapeleihin. Suomessa on aivan poikkeuksellisen paljon peliautomaatteja kansainvälisestikin mitattuna.

Rahapeleillä kerätyt tuotot ovat valtion näkökulmasta regressiivinen vero, joka kohdistuu yhteiskunnan kaikista haavoittuvaisimmassa asemassa oleviin. Viisi prosenttia Veikkauksen pelaajista tuo puolet Veikkauksen tuotoista. Veikkauksen rahapeliautomaatteja on sijoitettu tiheimmin korkeimman työttömyyden, matalimman koulutustason ja vähätuloisimmille asuinalueille.

Nyt Liberan Mikko Kiesiläinen (vihr.) esittää, että peliautomaattien määrä tulisi puolittaa. Vaikka pudotus olisi raju, silti Suomessa olisi lähes kolminkertaisesti enemmän pelikoneita kuin naapurimaassa Ruotsissa.

Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivulla samana päivänä kuin Päivi Räsäsen kirjoitus. Kirjoituksen näkee muutaman mielenkiintoisen linkin ja kommenttien kanssa Uuden Suomen blogialustalta.

Myös kommentoijat ovat heränneet. Yhden keskustelijan vaatimus on tuttu: itseasetettu pelaamisen esto.

Pakollinen tunnistautuminen mahdollistaisi sen että henkilö joka itse kokee kärsivänsä peliriippuvuudesta ja haluaa siitä eroon,voisi halutessaan asettaa itselleen pelaamisen eston kaikkiin maamme peliautomaatteihin.

Tällä hetkellä Veikkaus tarjoaa ainoastaan tilapäisiä eli väliaikaisia pelaamisen estoja. Maailmalla on useita esimerkkejä siitä, miten loppuelämän kestävä, itse asetettu pelaamisen esto olisi mahdollista toteuttaa. On tietysti selvää, että Veikkaus ei tällaista halua, mutta vastuullisen yhteiskunnan tehtävä on asettaa edunsaajien ahneudelle suitset edunsaajien sinänsä hyvän ja tarpeellisen toiminnan yleishyödyllisestä luonteesta huolimatta.

Pakolliset estot onnistuvat myös lisenssimarkkinassa: esimerkiksi Briteissä käytössä on pelaamisen esto, jossa voi asettaa itselleen kiellon kaikkiin mahdollisiin pelipaikkoihin yhdellä kertaa. Mukana ovat niin nettikasinot, vedonlyöntipisteet kuin kaikki muutkin mahdolliset pelipaikat.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *